G-voetballers hebben dag van hun leven bij AFC ajax
AMSTERDAM, 1 april 2012 – Zelden kwam er zoveel positieve energie bijeen als op zondag 1 april op Sportpark De Toekomst. In samenwerking met de Ajax Foundation en het Fonds Gehandicaptensport organiseerde AEGON er een clinic voor jonge G-voetballers. Deze lichamelijk of verstandelijk gehandicapte voetballers kregen onder meer een uur lang training van bekende Ajax-jeugdtrainers als Heini Otto en Bryan Roy. Maar vooral kregen ze de dag van hun leven.
Jarek heeft zijn held Jeroen Verhoeven ontmoet
Nederland telt zo’n 4 miljoen mensen met een handicap. Van deze groep hebben er 2.2 miljoen een aanpassing nodig om zelf te kunnen sporten. Daarvoor is veel geld nodig, en AEGON wil daaraan graag een steentje bijdragen. Jan Driessen, directeur Communicatie van AEGON: “We hebben niet alleen oog voor de mensen die op het hoogste niveau sporten. Minstens even belangrijk vinden we het dat iedereen in staat is om te kunnen sporten. Als sponsor richt AEGON zich daarom op de volle breedte van de sport. Vandaar ook deze grote betrokkenheid bij het Fonds Gehandicaptensport.” En het royale gebaar om de merknaam op de shirts eenmalig af te staan aan deze organisatie, tijdens de wedstrijd Ajax-Heracles Almelo die later vandaag plaatsvindt. “Zo hopen we de collecteweek van het Fonds Gehandicaptensport, die vandaag start, op een goede manier in te luiden”, aldus Driessen.
Topdag
Heini Otto wrijft in zijn handen. De altijd vrolijke Amsterdammer popelt om met de zes uitverkoren teams – 62 teams schreven zich in – naar het veld te gaan. “Wij willen graag wat doen voor kinderen die het wat moeilijker hebben. En met al die blije gezichten hier voor me, heb ik nu al een topdag.” Hij zweept de honderd kinderen op, maar dat is allang niet meer nodig. Velen van hen kijken al weken uit naar deze dag. Een dag, waarbij de zes teams onderling ook nog eens zullen uitmaken wie in de rust van Ajax-Heracles Almelo shootouts mag nemen op een van de Ajax-doelmannen.
Jarek is een van deze jongens. Zoals vrijwel alle andere aanwezige kinderen heeft hij een verstandelijke beperking. Jarek voetbalt bij CVV Oranje Nassau uit Almelo, en keept graag. Hij staat dan ook in het doel, zichzelf continu oppeppend om de op hem genomen penalty’s te stoppen. Zijn fanatisme is prachtig, evenals zijn gave om met teleurstellingen om te gaan. Bal na bal verdwijnt namelijk achter hem, maar zijn enthousiasme blijft onverminderd groot.
Stuiterballen
Wat opvalt is dat hij minder moeite heeft met enkele hard ingeschoten ballen. Volgens elftalbegeleidster Wilma ligt dat aan de oog-handcoördinatie. Wilma is al zeven jaar betrokken bij het team en kent haar jongens goed. “De meesten hebben ADHD, of een bijzonder laag IQ. Het zijn net stuiterballen, je moet ze goed in de gaten houden”, zegt ze enigszins waarschuwend. “Hun enthousiasme kent geen grenzen. Als je niet oppast, knuffelen ze je dood.”
Dat blijkt als Jarek gezegd wordt hoe goed hij sommige ballen tegenhield. Na een daaropvolgende innige omhelzing zegt hij dat hij al veel heeft geleerd. Hij toont wat bewegingen, en steekt ondertussen zijn duim op naar het achter de hekken staande publiek. “Machtig mooi hier man”, zegt de negentienjarige die het IQ heeft van een kind van vijf. “Ik wil net zo goed worden als Jeroen Verhoeven. En ik wil voetballen in het elftal van Frank de Boer. Als hij me goede aanwijzingen geeft, zal dat wel lukken. En ik wil met Jeroen Verhoeven op de foto.” Wat een blije kerel.
Dankbaar
Verderop staat Bob. Hij is een van de drie trainers van VV Rigtersbleek, uit Enschede. Hij is al jaren trainer van het jeugdteam. “Mijn zoon is zwaar epileptisch en zwakbegaafd. Hij wilde graag voetballen, en toen kwamen we bij deze club uit. Aanvankelijk schrok ik me rot van de aard van de beperkingen van sommige jongens. Maar dat wende snel, en voor ik het wist was ik een van hun trainers. Sterker: mijn zoon is inmiddels senior, maar ik ben trainer van dit team gebleven. Ik geniet zo ontzettend van hun plezier en ontwikkeling. Beweging is zo belangrijk voor ze.”
Dat beaamt Monica van Harn, van het Fonds Gehandicaptensport. “De sportdeelname van mensen met een handicap blijft sterk achter bij de sportdeelname van mensen zonder handicap. Maar van sport word je lichamelijk en mentaal sterker. Iedere valide sporter die één euro in zijn sport investeert, levert de maatschappij één euro en dertig cent op doordat de ziektekosten omlaag gaan. Het effect voor gehandicapte sporters is vele malen groter. Daarom ben ik AEGON en Ajax zo dankbaar. Deze dag geeft de kinderen namelijk een enorme ‘boost’. Kijk alleen al eens wat een aandacht er voor ze is. En ze lopen hier toch maar mooi bij Ajax rond. En straks mogen ze naar Ajax-Heracles Almelo toe en mogen sommigen zelfs tijdens de rust het veld op. Dit vergeten ze nooit meer.” Met de aandacht van vandaag voor het G-voetbal, hoopt ze dat het aantal clubs waar G-voetbal mogelijk is flink stijgt.
High fives
Even later lijkt het alsof de spelers van KDO De Kwakel uit Uithoorn nooit meer zullen stoppen met juichen. Als ze te horen krijgen dat zij degenen zijn die de shootouts mogen gaan nemen, vallen ze letterlijk over elkaar en het meubilair heen. Is dit wat Wilma bedoelde met enthousiasme dat geen grenzen kent? Trillend op zijn benen zegt Beau (15) dat hij hiervan altijd heeft gedroomd. Zijn begeleiders proberen hem en zijn teamgenoten ondertussen te kalmeren. Over een uur moet hij immers stevig in zijn schoenen staan.
Eén persoon maakt het verder niets meer uit wat er vandaag gebeurt, en dat is Jarek. Huppelend baant hij zich een weg door het restaurant op De Toekomst, met een grijns op zijn gezicht die er niet meer af kan. Hij heeft zich weliswaar dan niet in het elftal van Frank de Boer gespeeld, maar heeft wél doelman Jeroen Verhoeven ontmoet. En met zijn postuur kan die gelukkig een goede knuffel hebben.
Steun het Fonds Gehandicaptensport met 2 euro door SPORT te smssen naar 4333 of stort op giro 5855.
Tekst: Tim Korenhoff
Foto’s: Ben Verbeek (AEGON) en Tim Korenhoff